torsdag 29 november 2012

                        Starta ett projekt: Ett café - del 1
Det här är det största arbetet som vi ska göra i kursen, och ska vara klar om ca 4 månader, den 3e maj. Jag jobbar tillsammans med Emil och vi har bestämt att vårt projekt ska handla om att öppna ett café. Jag har skrivit en detaljerad beskrivning av caféet för hand, men här är en sammanfattad förklaring av del 1 som handlar om att formulera vår affärsidé;


Frågor:
• Kunderna är: Framförallt onåringar och vuxna människor (eventuellt också pensionärer).

• Kundbehovet som ska tillgodoses är:  Att kunna dricka kaffe och äta bakelser med gott samvete (både ekologiskt och hälsomässigt) och kan välja ur ett stort sortiment  i en mysig och musikalisk miljö.

• Produkterna som ska säljas är:  Sortimentet är nedskrivet för hand, och när vi har tagit reda på hur mycket allt kostar och om det är möjligt att få allt, så kommer sortimentet skrivas om i fullständig version. Men kategorierna är: bakelser (t.ex. cupcakes, pajer, tårtor m.m.), kaffebröd, desserter (t.ex. glass, yoghurt m.m.), drycker (som te, läsk, juice m.m.) och kaffe (olika sorter).

• Butikslokalen ska vara:  Mellanstor och i en turist - och folktät ställe.

• Öppettiderna är: Ganska långa för att verksamheten ska löna sig; öppen alla dagar 7-19,  förutom söndagar; kl. 10-18

• Varför ska kunderna komma just till oss Unikt utbud med klassiska och hembakta bakelser från olika länder, 100 % ekologiskt, med speciella tjänster.

Checklista:
• Vilka resurser är viktiga? – Kvalité produkterna, alla maskiner som kommer behövas, potentiell arbetskraft, möbler, stereoanläggningar, kapital, bestick m.m.,

Sätta mål för projektet: 

 Våra ekonomiska förutsättningar är:  200 000 kr+ 20 000 = 220 000 kr i kapital att starta med.
 Våra projektmål är: Bli klara med uppgiften i tid, leverera en riktig bra och välgjord slutrapport, och ha planerat noga och beskrivit noggrant ett café som skulle kunna öppna i verkligheten och bli lönsamt. 
 De personella resurser vi har tillgång till är: Pengarna, idéerna, verktygen (boken "Entreprenörskap 2000, stenciler m.m.), drivkraften, planeringen, målen och vårt samarbete.
 Tiden som vi tror det kommer att ta att genomföra allt: Max 4 månader
 Risken att det inte blir som vi inte tänkt och inte når vårt mål är:  20 % - om vi inte följer den handskrivna planeringen och skjuter upp allt.


Checklista: En förstudie 
 Har vi en hållbar projektidé? – Ja, det finns många unika idéer bakom caféet som vi tror ska kunna funka.
 Har vi gjort en förstudie? – Ja, för hand.
 Har vi planerat projektets start? - Ja för hand; att vi först och främst måste organisera arbetet, därefter undersöka våra förutsättningar för caféet.
 Har vi tänkt igenom hur genomförandet ska gå till? – Ja, skrivit det för hand; efter starten, så följer vi och gör alla 12 delmoment, och kanske det kommer behövas skrivas en loggbok.
 Har vi planerat hur avslutet av projektet ska gå till? – När genomförandet är klart, ska projektet presenteras i en rapport, resultaten överlämnas och en utvärdering ska göras. Avrapportering kommer vara det viktigaste.
 Hur ska nyttjandet av projektet gå till? – När själva projektet är avslutad och presenterad, så kan man se ifall det finns möjligheter för caféet att öppna i verkligheten och lyckas med det. Men eftersom ingen av oss har planer att göra det på riktigt så är den här momentet inte aktuellt.

Krav: Både individuellt och gemensamt arbete och att det läggs ner lika mycket tid på projektet.

Mål: -Bli klar med projektet i tid
        - Leverera en riktig bra och välgjord slutrapport,
        - Ha planerat noga och beskrivit noggrant ett café som skulle kunna öppna i verkligheten och bli lönsamt.

Tidsgräns: T.o.m. 3e maj, vecka 19

Organisering: Två mallar att utgå från, max 2 veckor per kapitel, handskriven planering

Budget: 220 000 kr (eventuellt lån).