torsdag 29 november 2012

                        Starta ett projekt: Ett café - del 1
Det här är det största arbetet som vi ska göra i kursen, och ska vara klar om ca 4 månader, den 3e maj. Jag jobbar tillsammans med Emil och vi har bestämt att vårt projekt ska handla om att öppna ett café. Jag har skrivit en detaljerad beskrivning av caféet för hand, men här är en sammanfattad förklaring av del 1 som handlar om att formulera vår affärsidé;


Frågor:
• Kunderna är: Framförallt onåringar och vuxna människor (eventuellt också pensionärer).

• Kundbehovet som ska tillgodoses är:  Att kunna dricka kaffe och äta bakelser med gott samvete (både ekologiskt och hälsomässigt) och kan välja ur ett stort sortiment  i en mysig och musikalisk miljö.

• Produkterna som ska säljas är:  Sortimentet är nedskrivet för hand, och när vi har tagit reda på hur mycket allt kostar och om det är möjligt att få allt, så kommer sortimentet skrivas om i fullständig version. Men kategorierna är: bakelser (t.ex. cupcakes, pajer, tårtor m.m.), kaffebröd, desserter (t.ex. glass, yoghurt m.m.), drycker (som te, läsk, juice m.m.) och kaffe (olika sorter).

• Butikslokalen ska vara:  Mellanstor och i en turist - och folktät ställe.

• Öppettiderna är: Ganska långa för att verksamheten ska löna sig; öppen alla dagar 7-19,  förutom söndagar; kl. 10-18

• Varför ska kunderna komma just till oss Unikt utbud med klassiska och hembakta bakelser från olika länder, 100 % ekologiskt, med speciella tjänster.

Checklista:
• Vilka resurser är viktiga? – Kvalité produkterna, alla maskiner som kommer behövas, potentiell arbetskraft, möbler, stereoanläggningar, kapital, bestick m.m.,

Sätta mål för projektet: 

 Våra ekonomiska förutsättningar är:  200 000 kr+ 20 000 = 220 000 kr i kapital att starta med.
 Våra projektmål är: Bli klara med uppgiften i tid, leverera en riktig bra och välgjord slutrapport, och ha planerat noga och beskrivit noggrant ett café som skulle kunna öppna i verkligheten och bli lönsamt. 
 De personella resurser vi har tillgång till är: Pengarna, idéerna, verktygen (boken "Entreprenörskap 2000, stenciler m.m.), drivkraften, planeringen, målen och vårt samarbete.
 Tiden som vi tror det kommer att ta att genomföra allt: Max 4 månader
 Risken att det inte blir som vi inte tänkt och inte når vårt mål är:  20 % - om vi inte följer den handskrivna planeringen och skjuter upp allt.


Checklista: En förstudie 
 Har vi en hållbar projektidé? – Ja, det finns många unika idéer bakom caféet som vi tror ska kunna funka.
 Har vi gjort en förstudie? – Ja, för hand.
 Har vi planerat projektets start? - Ja för hand; att vi först och främst måste organisera arbetet, därefter undersöka våra förutsättningar för caféet.
 Har vi tänkt igenom hur genomförandet ska gå till? – Ja, skrivit det för hand; efter starten, så följer vi och gör alla 12 delmoment, och kanske det kommer behövas skrivas en loggbok.
 Har vi planerat hur avslutet av projektet ska gå till? – När genomförandet är klart, ska projektet presenteras i en rapport, resultaten överlämnas och en utvärdering ska göras. Avrapportering kommer vara det viktigaste.
 Hur ska nyttjandet av projektet gå till? – När själva projektet är avslutad och presenterad, så kan man se ifall det finns möjligheter för caféet att öppna i verkligheten och lyckas med det. Men eftersom ingen av oss har planer att göra det på riktigt så är den här momentet inte aktuellt.

Krav: Både individuellt och gemensamt arbete och att det läggs ner lika mycket tid på projektet.

Mål: -Bli klar med projektet i tid
        - Leverera en riktig bra och välgjord slutrapport,
        - Ha planerat noga och beskrivit noggrant ett café som skulle kunna öppna i verkligheten och bli lönsamt.

Tidsgräns: T.o.m. 3e maj, vecka 19

Organisering: Två mallar att utgå från, max 2 veckor per kapitel, handskriven planering

Budget: 220 000 kr (eventuellt lån).



onsdag 24 oktober 2012

Intervju undersökning


Marknadsundersökning

Av:

Caroline och Emil

2012/10/24


----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Denna vecka var fältuppgiften att vi skulle ta reda på om det finns en marknad för någon affärsidé som vi ville undersöka. Då valde vi att göra en intervju med en bilverkstaden "Lagerstedts bilservice", för att kolla upp deras affärsidé och verksamhet. Frågeställningar skulle skrivas in på Microsoft Office Excel, vilket vi gjort men på grund av komplikationer med Blogger, var vi tvungna att skriva av direkt från Excel här;



Vår slutsats av den här undersökningen är att företagets affärsidé funkar eftersom de anses vara bland de bästa, och i och med att de får in pengar och många kunder tyder på att det går väldigt bra för de.

onsdag 10 oktober 2012

Fortsättning på projekt


Projektorganisation
 
 
Av:
 
Caroline och Emil
 
 
2012-10-14
 
 
 
-----------------------------------------
Uppgiften vi har fått denna gång är att fortsätta fördjupa oss i hur man arbetar med projekt.När man arbetar i projekt så samarbetar man med olika personer, eftersom arbetet som ska utförs kan inte en ensam person klara av. För att arbetsresultatet ska bli bra, så måste deltagarna kunna kommunicera väl med varandra. I en projektgrupp så har personerna olika specialkunskaper och erfarenheter, så de måste kunna använda varandras idéer.                                                                                                                                                                                 Hur många som finns i en projektgrupp varierar beroende på själva målet, men vid stora projekt så tar man hjälp av en projektorganisation t.ex.

 
Styrgruppen i en projektorganisation har ansvaret för planeringen, kontroll och styrning av resurser och målet. De ska även pröva och godkänna projektledarens planer, och det är de som tar de viktigaste besluten angående projektet.
En projektledare väljs ut för att leda arbetet framåt och engagera gruppen. Det är dennes ansvar att nå målet, rapportera till styrgruppen och följa upp de olika aktiviteter. Det är viktig för denne och hela gruppen att kommunikationen fungerar, särskilt vid möten där arbetet mest sker. Där diskuteras frågor, beslut tas och åsikter utvecklas, men man måste lyssna aktivt på varandra, alla ska tala om sin åsikt, man tar ställning i viktiga frågor och accepterar gruppens beslut. 
Förutom mötena, så måste man även ha en skriftlig kommmunikation; man skriver en mängd papper och dessa sparas i en projektpärm. Det är ett arkiv  där alla papper samlas och synliggör hela projektet. Där finns t.ex. kallelser, telefonnummer, gruppregler, informationsmaterial o.s.v.
En kallelse bör innehålla tid, plats, typ av förhandling, vad förhandligen gäller, förslag till beslut, vem som har kallat och dagordning.
  Ett protokoll används också vid möten, där står det en skriftlig redogörelse över vad som har beslutats. Viktiga uppgifter ett protokoll kan innehålla är datum och plats mötet hölls, beslut som fattades, de närvarande resp. frånvarande, när besluten ska vara klara och vem som har ansvaret för att det ska bli klar.
En projektdagbok eller loggbok kan vara ett annat alternativ istället för protokoll. Där skriver man kort om det som hände i ett möte och har samma innehåll som i ett protokoll.
När man planerar ett projekt så behövs det verktyg för själva planeringen, exempelvis en Gantt-schema. När aktiviteterna är bestämda och tidsplanerade, så ritas de in i ett sådant schema, eftersom det ger en bra överblick. Då kan man kolla in och kanske ändra detaljer. För att göra det ännu mer detaljerat så kan man beskriva varje aktivitet genom att bryta ner i delaktiviteter, exempelvis;
          M1: 11/2                             M2: 20/2                                        M3: 5/3                               M4: 21/3
Start av projekt                        Förundersökning                  Budgetering/Rapport              Uppföljning
·         Val av projekt                 - Undersökningsmetoder      - Pris kalkurering            - Sammanfattning
·         Formatering av idén      -  Gantt-schema                     - Rapporten skrivs          - Presentation
·         Gruppregler bestäm      - Insamling av resurser         - Inlämning av rapporten


Stockholms kommun har sina kommunalfullmäktigeprotokoll på hemsidan http://insyn.stockholm.se/kf/insyn.aspx. Ärendet som behandlades vid det senaste sammanträdet var att det behandlades interpellationer, det anordnades en muntlig frågestund då borgarråden svarade på ledamöternas frågor, och beslutsärenden behandlades. Därefter blev det mer frågor och interpellationer. På www.regeringen.se.  så finns det information om bl.a. regeringskansliet, deras uppgifter och deras beslut, hur Sveriges styrs, hur de hjälper regeringen och de senaste nyhetesbreven. Kommunerna och regeringen lägger ut så mycket information om beslut eftersom det är lättare för folket att leta besluten, tillgängligheten blir enklare, vilket ger en bättre demokrati att alla får veta. Det är även regeringens och kommunens skyldighet gentemot folket att visa besluten.


söndag 30 september 2012

Undersökning:


Utveckla en idé – skydda den

Av:

  Caroline & Vincent

 

2012/09/30
 
 
----------------------------------------------------------
Vi har fått i uppgift att undersöka och finna svaren till följande frågeställningar angående designskydd, upphovsrätt, varumärkesskydd och patentskydd. Till hjälp har vi sidorna 37-45 i boken. Syftet med uppgiften var att lära oss vad som ingår i idéutvecklingsprocesser; hur man skapar, värderar, förverkligar, vidareutvecklar eller överger idéer inom projekt. Med det ingår även att lära sig om skydd och lagar för idéer, det som frågorna handlat om.
v  Kan man alltid köpa rätten till en idé, om ägaren vill det?
Svar: Ja, man kan alltid så länge ägaren vill det, annars går det inte.
 
v  Kan patent skydda endast tekniska lösningar?
Svar: Nej, patent skyddar exempelvis även uppfinningar, musikstycken, filmer, metoder, användningar – idén måste kunna användas industriellt, vara ny och vara uppfinningsrik.
 
v  Ger ett patent i Sverige skydd i 50 år?
Svar: I Sverige ges ett patent skydd i 20 år.
 
v  Kan designskydd gälla form och utseende?
Svar: Ja det gäller – det måste vara resultatet från ett eget skapat arbete.
 
v  Är designskydd registrerat hos Patent- och registreringsverket?
Svar: Ja, och det varar i fem år, och kan förlängas högst 25 år.
 
v  Påstående: Ett varumärke som inte registreras, kan skyddas genom inarbetning?
Svar: Ja det går, skyddet är till ifall namnet är inarbetad och blivit känd för allmänheten under en viss tid.
 
v  Går det att skydda ett musikverk genom upphovsrätten?
Svar: Ja, och skyddet uppstår automatisk när musikverket kommer till.
 
v  Kan man skydda ett musikverk genom upphovsrätten och det visas genom © symbol?
Svar: Ja, så länge verket är originellt och komma från upphovsmannens egen insats. © symbolen visar det, men ger ingen egentlig skydd. Den fungerar mest för att avskräcka andra att använda verket otillåtet.
 
v  Kan man överlåta upphovsrätten till någon annan?
Svar: Ja, det är möjligt ifall man inte klarar av själv att producera varan eller tjänsten. Exempelvis ger musiker upphovsrätten till en musikförläggare som sedan ger ut skivan.
 
v  Föreslå hur man på bästa sätt skyddar en egen utvecklad mobil-app?
Svar: Ifall man utvecklar en väldig unik och uppfinningshöjd app, är bästa sättet att skydda den är att först söka patent. Om man nu säger att appen skulle bli framgångsrik i flera länder så kan man söka internationell patent. Designskydd vore också ett till steg ifall appen har en väldig framstående form eller utseende, och det hjälper produkten att bli stå ut och bli igen känd. Även upphovsrätt vore ännu ett steg ifall man vill bestämma helt själv hur appen ska spridas och visas, det enda är att man ska visa att man själv kommit på och skapat appen. Annars så kan man alltid bara registrera varumärket ifall appen inte är så unik. Loggan måste bara skilja sig från andra märken. Efteråt ska man se ifall man klarar av det själv, eller måste överlåta eller hyra ut rättigheterna av appen till någon annan.  
 
v  Föreslå hur man skyddar mönster och form på en mössa? Vad finns det för hinder att skydda mönster och form på en mössa?
Svar: Ifall mönstret och/eller formen på en mössa är väldig speciell, så kan man söka designskydd (också kallat mönsterskydd). Men hinder kan vara att skapa ett riktigt unik mönster eller form, för det brukar nästan ofta finnas redan, eller någon mönster eller form som liknar.
 
v  Beskriv var man registrerar ett varumärke? Koppa länk till myndighetens hemsida.
Svar: Man registrerar ett varumärke hos Patent- och registreringsverket (PRV);  www.prv.se
 

måndag 24 september 2012

Slutresultatet av uppgiften;


Fältuppgift:



Hur Arbetar Företag i Projektform?



Av:

Caroline, Emil & Henrietta

 

 

 

2012-09-21
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

  Vi har fått i uppgift att kontakta och intervjua ett företag som håller på med projektuppdrag, vi skulle fråga hur de planerar och genomför sina projekt.
Då tog vi kontakt med reklambyrån Kontrapunkt Reklambyrå Stockholm.

 Då vi har intervjuat Jan Nyman från företaget, har vi fått reda på hur de planerar, löser problem, förbättrar sig och hur ofta det är de håller sig till just projektuppdrag. Syftet med uppgiften var att lära oss grundläggande projektmetodik, som innebär hur man formulerar mål, planerar, organiserar, fördelar ansvar, genomför, presenterar och utvärderar ett projekt.


Det företaget vi valde är en reklambyrå som då arbetar med all sorts reklam, design, varumärken och direktmarknadsföring. Dom gör väldigt ofta reklamkampanjer och reklamproduktion, så då håller de sig till projektarbete för det mesta.

Modellen som de ofta jobbar med är att de kör i steg, det vill säga att de har en början, en process och ett slut. De planerar steg för steg, och innan de går vidare i nästa steg så kollar de om det förgående steget är rätt och om finns förutsättning att gå vidare.                                                                         

De brukar inte ha fasta datum att vara klara vid, utan de kör mer i sin egen hastighet. Ibland kan det skilja sig åt i processen då dem har fasta datum men under kortare perioder. De stämmer av med kunden så att han blir nöjd när de planerar.

De problem som har uppstått hittills är problem som inte går att kontrollera t.ex. att kunderna ändrar sig i sista minut eller andra sådana saker. Då de oförutsedda händelserna dyker upp så improviserar de alltid. De försöka förebygga problem med att ta saker i taget, ifall något går snett i ett steg så kan de återgå till förgående steg och försöka fixa till det där. Då de också kör projektarbetena så brukar de oftast ha en begränsad budget, och avrapporterar varje steg till kunden. Det de gör för att förbättra sig för att kunna undvika misstag är att dem går tillbaks och utvärderar sina arbeten.

 

 
Vi tycker att det verkar vara ett ganska bra företag eftersom de har en smart tankesätt och system genom att ta planerna i steg för steg och inte allt på samma gång. De stämmer av ju med kunderna så att de blir nöjda med jobbet, och så att det blir så få missnöjda kunder som möjligt och att de förlorar så lite pengar som möjligt, då måste de inte göra om och gå tillbaka hela tiden. Men även om oförutsedda saker brukar inträffa, så kan företaget lära av de tidigare missarna ifall en likadan skulle kunna inträffa i framtiden, då lär de sig att hantera problem bättre.                                                                                                                                                                              
 
Eftersom de jobbar i projektform hela tiden, måste de väl redan veta väl vilka moment som är viktigast och vad som behövs för att lyckas med ett projekt. Därför var det en bra idé att intervjua det här företaget.   
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------             

 
 
 
 
 
 
 
 

torsdag 20 september 2012

Första Entreprnörskaps Uppgiften:

                          Fältuppgift - Hur arbetar de i projektet?

Av Torbjörn har vi fått  i uppgift att ta kontakt med ett företag och ta reda på hur de arbetar i projektform. Intervjun, rapporten och presentationen ska vara klar måndagen den 24/9 v.39. Jag arbetar tillsammans med Henrietta och Emil, och vi har tagit kontakt med företaget Kontrapunkt Reklambyrå Stockholm. Vi väntar på svar från de när intervjun kan genomföras.