söndag 30 september 2012

Undersökning:


Utveckla en idé – skydda den

Av:

  Caroline & Vincent

 

2012/09/30
 
 
----------------------------------------------------------
Vi har fått i uppgift att undersöka och finna svaren till följande frågeställningar angående designskydd, upphovsrätt, varumärkesskydd och patentskydd. Till hjälp har vi sidorna 37-45 i boken. Syftet med uppgiften var att lära oss vad som ingår i idéutvecklingsprocesser; hur man skapar, värderar, förverkligar, vidareutvecklar eller överger idéer inom projekt. Med det ingår även att lära sig om skydd och lagar för idéer, det som frågorna handlat om.
v  Kan man alltid köpa rätten till en idé, om ägaren vill det?
Svar: Ja, man kan alltid så länge ägaren vill det, annars går det inte.
 
v  Kan patent skydda endast tekniska lösningar?
Svar: Nej, patent skyddar exempelvis även uppfinningar, musikstycken, filmer, metoder, användningar – idén måste kunna användas industriellt, vara ny och vara uppfinningsrik.
 
v  Ger ett patent i Sverige skydd i 50 år?
Svar: I Sverige ges ett patent skydd i 20 år.
 
v  Kan designskydd gälla form och utseende?
Svar: Ja det gäller – det måste vara resultatet från ett eget skapat arbete.
 
v  Är designskydd registrerat hos Patent- och registreringsverket?
Svar: Ja, och det varar i fem år, och kan förlängas högst 25 år.
 
v  Påstående: Ett varumärke som inte registreras, kan skyddas genom inarbetning?
Svar: Ja det går, skyddet är till ifall namnet är inarbetad och blivit känd för allmänheten under en viss tid.
 
v  Går det att skydda ett musikverk genom upphovsrätten?
Svar: Ja, och skyddet uppstår automatisk när musikverket kommer till.
 
v  Kan man skydda ett musikverk genom upphovsrätten och det visas genom © symbol?
Svar: Ja, så länge verket är originellt och komma från upphovsmannens egen insats. © symbolen visar det, men ger ingen egentlig skydd. Den fungerar mest för att avskräcka andra att använda verket otillåtet.
 
v  Kan man överlåta upphovsrätten till någon annan?
Svar: Ja, det är möjligt ifall man inte klarar av själv att producera varan eller tjänsten. Exempelvis ger musiker upphovsrätten till en musikförläggare som sedan ger ut skivan.
 
v  Föreslå hur man på bästa sätt skyddar en egen utvecklad mobil-app?
Svar: Ifall man utvecklar en väldig unik och uppfinningshöjd app, är bästa sättet att skydda den är att först söka patent. Om man nu säger att appen skulle bli framgångsrik i flera länder så kan man söka internationell patent. Designskydd vore också ett till steg ifall appen har en väldig framstående form eller utseende, och det hjälper produkten att bli stå ut och bli igen känd. Även upphovsrätt vore ännu ett steg ifall man vill bestämma helt själv hur appen ska spridas och visas, det enda är att man ska visa att man själv kommit på och skapat appen. Annars så kan man alltid bara registrera varumärket ifall appen inte är så unik. Loggan måste bara skilja sig från andra märken. Efteråt ska man se ifall man klarar av det själv, eller måste överlåta eller hyra ut rättigheterna av appen till någon annan.  
 
v  Föreslå hur man skyddar mönster och form på en mössa? Vad finns det för hinder att skydda mönster och form på en mössa?
Svar: Ifall mönstret och/eller formen på en mössa är väldig speciell, så kan man söka designskydd (också kallat mönsterskydd). Men hinder kan vara att skapa ett riktigt unik mönster eller form, för det brukar nästan ofta finnas redan, eller någon mönster eller form som liknar.
 
v  Beskriv var man registrerar ett varumärke? Koppa länk till myndighetens hemsida.
Svar: Man registrerar ett varumärke hos Patent- och registreringsverket (PRV);  www.prv.se
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar