söndag 30 september 2012

Undersökning:


Utveckla en idé – skydda den

Av:

  Caroline & Vincent

 

2012/09/30
 
 
----------------------------------------------------------
Vi har fått i uppgift att undersöka och finna svaren till följande frågeställningar angående designskydd, upphovsrätt, varumärkesskydd och patentskydd. Till hjälp har vi sidorna 37-45 i boken. Syftet med uppgiften var att lära oss vad som ingår i idéutvecklingsprocesser; hur man skapar, värderar, förverkligar, vidareutvecklar eller överger idéer inom projekt. Med det ingår även att lära sig om skydd och lagar för idéer, det som frågorna handlat om.
v  Kan man alltid köpa rätten till en idé, om ägaren vill det?
Svar: Ja, man kan alltid så länge ägaren vill det, annars går det inte.
 
v  Kan patent skydda endast tekniska lösningar?
Svar: Nej, patent skyddar exempelvis även uppfinningar, musikstycken, filmer, metoder, användningar – idén måste kunna användas industriellt, vara ny och vara uppfinningsrik.
 
v  Ger ett patent i Sverige skydd i 50 år?
Svar: I Sverige ges ett patent skydd i 20 år.
 
v  Kan designskydd gälla form och utseende?
Svar: Ja det gäller – det måste vara resultatet från ett eget skapat arbete.
 
v  Är designskydd registrerat hos Patent- och registreringsverket?
Svar: Ja, och det varar i fem år, och kan förlängas högst 25 år.
 
v  Påstående: Ett varumärke som inte registreras, kan skyddas genom inarbetning?
Svar: Ja det går, skyddet är till ifall namnet är inarbetad och blivit känd för allmänheten under en viss tid.
 
v  Går det att skydda ett musikverk genom upphovsrätten?
Svar: Ja, och skyddet uppstår automatisk när musikverket kommer till.
 
v  Kan man skydda ett musikverk genom upphovsrätten och det visas genom © symbol?
Svar: Ja, så länge verket är originellt och komma från upphovsmannens egen insats. © symbolen visar det, men ger ingen egentlig skydd. Den fungerar mest för att avskräcka andra att använda verket otillåtet.
 
v  Kan man överlåta upphovsrätten till någon annan?
Svar: Ja, det är möjligt ifall man inte klarar av själv att producera varan eller tjänsten. Exempelvis ger musiker upphovsrätten till en musikförläggare som sedan ger ut skivan.
 
v  Föreslå hur man på bästa sätt skyddar en egen utvecklad mobil-app?
Svar: Ifall man utvecklar en väldig unik och uppfinningshöjd app, är bästa sättet att skydda den är att först söka patent. Om man nu säger att appen skulle bli framgångsrik i flera länder så kan man söka internationell patent. Designskydd vore också ett till steg ifall appen har en väldig framstående form eller utseende, och det hjälper produkten att bli stå ut och bli igen känd. Även upphovsrätt vore ännu ett steg ifall man vill bestämma helt själv hur appen ska spridas och visas, det enda är att man ska visa att man själv kommit på och skapat appen. Annars så kan man alltid bara registrera varumärket ifall appen inte är så unik. Loggan måste bara skilja sig från andra märken. Efteråt ska man se ifall man klarar av det själv, eller måste överlåta eller hyra ut rättigheterna av appen till någon annan.  
 
v  Föreslå hur man skyddar mönster och form på en mössa? Vad finns det för hinder att skydda mönster och form på en mössa?
Svar: Ifall mönstret och/eller formen på en mössa är väldig speciell, så kan man söka designskydd (också kallat mönsterskydd). Men hinder kan vara att skapa ett riktigt unik mönster eller form, för det brukar nästan ofta finnas redan, eller någon mönster eller form som liknar.
 
v  Beskriv var man registrerar ett varumärke? Koppa länk till myndighetens hemsida.
Svar: Man registrerar ett varumärke hos Patent- och registreringsverket (PRV);  www.prv.se
 

måndag 24 september 2012

Slutresultatet av uppgiften;


Fältuppgift:



Hur Arbetar Företag i Projektform?



Av:

Caroline, Emil & Henrietta

 

 

 

2012-09-21
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

  Vi har fått i uppgift att kontakta och intervjua ett företag som håller på med projektuppdrag, vi skulle fråga hur de planerar och genomför sina projekt.
Då tog vi kontakt med reklambyrån Kontrapunkt Reklambyrå Stockholm.

 Då vi har intervjuat Jan Nyman från företaget, har vi fått reda på hur de planerar, löser problem, förbättrar sig och hur ofta det är de håller sig till just projektuppdrag. Syftet med uppgiften var att lära oss grundläggande projektmetodik, som innebär hur man formulerar mål, planerar, organiserar, fördelar ansvar, genomför, presenterar och utvärderar ett projekt.


Det företaget vi valde är en reklambyrå som då arbetar med all sorts reklam, design, varumärken och direktmarknadsföring. Dom gör väldigt ofta reklamkampanjer och reklamproduktion, så då håller de sig till projektarbete för det mesta.

Modellen som de ofta jobbar med är att de kör i steg, det vill säga att de har en början, en process och ett slut. De planerar steg för steg, och innan de går vidare i nästa steg så kollar de om det förgående steget är rätt och om finns förutsättning att gå vidare.                                                                         

De brukar inte ha fasta datum att vara klara vid, utan de kör mer i sin egen hastighet. Ibland kan det skilja sig åt i processen då dem har fasta datum men under kortare perioder. De stämmer av med kunden så att han blir nöjd när de planerar.

De problem som har uppstått hittills är problem som inte går att kontrollera t.ex. att kunderna ändrar sig i sista minut eller andra sådana saker. Då de oförutsedda händelserna dyker upp så improviserar de alltid. De försöka förebygga problem med att ta saker i taget, ifall något går snett i ett steg så kan de återgå till förgående steg och försöka fixa till det där. Då de också kör projektarbetena så brukar de oftast ha en begränsad budget, och avrapporterar varje steg till kunden. Det de gör för att förbättra sig för att kunna undvika misstag är att dem går tillbaks och utvärderar sina arbeten.

 

 
Vi tycker att det verkar vara ett ganska bra företag eftersom de har en smart tankesätt och system genom att ta planerna i steg för steg och inte allt på samma gång. De stämmer av ju med kunderna så att de blir nöjda med jobbet, och så att det blir så få missnöjda kunder som möjligt och att de förlorar så lite pengar som möjligt, då måste de inte göra om och gå tillbaka hela tiden. Men även om oförutsedda saker brukar inträffa, så kan företaget lära av de tidigare missarna ifall en likadan skulle kunna inträffa i framtiden, då lär de sig att hantera problem bättre.                                                                                                                                                                              
 
Eftersom de jobbar i projektform hela tiden, måste de väl redan veta väl vilka moment som är viktigast och vad som behövs för att lyckas med ett projekt. Därför var det en bra idé att intervjua det här företaget.   
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------             

 
 
 
 
 
 
 
 

torsdag 20 september 2012

Första Entreprnörskaps Uppgiften:

                          Fältuppgift - Hur arbetar de i projektet?

Av Torbjörn har vi fått  i uppgift att ta kontakt med ett företag och ta reda på hur de arbetar i projektform. Intervjun, rapporten och presentationen ska vara klar måndagen den 24/9 v.39. Jag arbetar tillsammans med Henrietta och Emil, och vi har tagit kontakt med företaget Kontrapunkt Reklambyrå Stockholm. Vi väntar på svar från de när intervjun kan genomföras.