fredag 17 maj 2013

Del 6: Vilka resurser behövs?

Nu när vi hade gjort en förundersökning på allt, så är det dags att genomföra arbetet på allvar. Nu skulle vi kolla vilka resurser som vårt café behöver, och hur mycket det skulle kosta. Den här kapitlet kom att bli den mest komplicerade hitills eftersom det var mycket information som samlades in och behövdes sorteras. Men innan vi skrev inventarie listan, så letade vi efter en lokal som vi ville skulle vara stort och ligga i stan. Efter flera veckors letande så hittade vi äntligen den mest perfekta på hemsidan http://www.nextor.se/. Det var efter att vi hittade lokalen som vi äntligen kunde skriva inventarie listan:
 
 

Hur mycket behövs lånas?

Nu när vi hade räknat ut kostnaden av alla inventarier vi behövde så behövde vi räkna ut ifall vi behövde låna eller om vårt kapital på 220 000kr skulle räcka. Vi la även in personalkostnad (vi bestämde oss för att anställa 1 person från början) och produktkostnaden. Kostnaden för den första månaden blev 220 000 - 122 159 = 97 841kr. Så första månaden blev det över och vi behöver inte låna, men frågan var ifall vi behövde låna resten av året? Det skulle vi ta reda på i första kapitlet men än så länge behövde vi inte låna.
 

Hur ska verksamheten finansieras?

Vi ville verkligen inte ta ett lån eller något liknande, så ett annat sätt att finansiera verksamheten förutom egna speciella tjänster inom caféet, så tyckte vi att sponsring skulle vara något aktuellt för oss ifall det behövdes.
 

Checklista:

  Hur mycket personal behövs? - Till att börja med så 1 person, det kommer bli fler sen när vinsten ökar.
  Finns all kompetens? -  Ja, till att börja med så kommer det vara den anställde, Emil och jag, så till att börja med är tillräckligt.
  Vilka investeringar behöver vi göra? - I maskiner, produkter, lokal, inredning, teknikprylar, kökstillbehör, städutrustning m.m.
  Hur mycket kapital behövs för att klara investeringarna? - Än så länge så räcker vårt kapital på 220 000kr.
  Hur stort blir lånebehovet? - Inget än så länge.
  Vilka varor behöver vi dagligen köpa in? - Produkter så som mjölk, mjöl o.s.v.
 
-  Vilka leverantörer ska vi anlita? - Flera olika, eftersom vårt ekologiska sortiment kräver olika saker från olika leverantörer.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar